
Kädentaidot ovat rapistumassa - vaikutukset ulottuvat terveydenhuollosta rakennusalalle
Nykyaika tuottaa heikentyneitä kädentaitoja
− Me käsityönopettajat olemme nähneet peruskoululaisten taitojen heikkenemisen ja olemme huolissamme yhteiskuntamme käsityötaidoista sekä laajemmin ongelmanratkaisutaidoista, kertoo Minna Hankala-Vuorinen Käsityönopettajien Liitosta.
Nykyaikana kaikenlainen konkreettinen tekeminen kilpailee älypuhelimilla vietetyn ajan kanssa. Nyt yläluokilla harjoitellaan vielä taitoja, jotka pitäisi oppia jo alakoulussa. Kuvaavaa on, että nykyään seiskaluokkalainen ei aina osaa leikata saksilla kunnolla tai pidellä niitä oikein kädessä, kuvaa Hankala-Vuorinen.
− Hyvät motoriset taidot ovat välttämättömiä tekstiili- ja muotialalla, mutta ammatillisessa koulutuksessa näkyy yhä heikompi lähtötaso – opiskelijat kamppailevat jo saksien käytön ja käsin ompelun kanssa, kertoo Auri Kohola Suomen Tekstiili & Muoti ry:stä. Tämä vaikeuttaa työelämään siirtymistä, kun vaativampia taitoja ei ehditä opetella. Kädentaitojen merkitys ulottuu myös huoltovarmuuteen ja kestävään kehitykseen, muistuttaa Kohola.
− Hammaslääkärin työ vaatii tarkkaa hienomotoriikkaa, keskittymistä ja kykyä hahmottaa pieniä yksityiskohtia. Käsityöt kehittävät näitä hammaslääkärin työn kannalta tärkeitä ominaisuuksia, painottaa Hammaslääkäriliitosta Henna Virtomaa.
− Käsitöiden tekeminen on paljon enemmän kuin vain suomalaisille rakas harrastus – se on tapa ajatella luovasti ja ratkaista ongelmia. Kädentaidot ovat myös tulevaisuuden taitoja, jotka eivät säily itsestään. Siksi on tärkeää varmistaa, että jokainen lapsi pääsee innostumaan ja harjoittelemaan käsityötaitoja jo varhaisessa vaiheessa, sanoo Taitoliiton Minna Hyytiäinen.
− Haluamme rakentaa parempia ja viihtyisämpiä kaupunkeja ja vastata ilmastonmuutoksen haasteisiin. Kaikki tämä edellyttää, että tulevaisuuden rakentajilla pitää olla käden taidot hallussa. Pidämme tärkeänä, että käsillä tekeminen nousee uudelleen arvostukseen peruskoulussa. Uskon, että se avaa monille nuorille uusia teitä kiinnostaviin tehtäviin ja tuo elämään uutta iloa, kommentoi Juhani Lohikoski Rakennusliitto ry:stä.
Haastamme myös päättäjät huomaamaan tämän ja kiinnittämään huomiota käsitöihin kansalaistaitoina. Suomessa tarvitaan laaja-alaisesti sivistyneitä kädentaitajia kaikilla aloilla. Peruskoulussa taito- ja taideaineiden opetus on tärkeä osa koululaisten perustaitojen saavuttamisessa ja käsityön tunteja tulisi lisätä erityisesti 4.–7. luokille. Jos haluamme tulevaisuudessakin taitavia kirurgeja, autonkorjaajia, sähköasentajia ja muotoilijoita, meidän on pidettävä huolta käsityötaitojen opetuksesta.
Lisätietoja:
Käsityönopettajien Liitto, puheenjohtaja, Minna Hankala-Vuorinen, puh. 050 3281058, @email
Hammaslääketieteen lisensiaattikoulutusohjelman johtaja HY, Suupatologian professori, ylilääkäri, Jaana Rautava, puh. 040 827 6977, jaana.rautava@helsinki.fi
Suomen Tekstiili & Muoti ry, asiantuntija, koulutus ja vetovoima, Auri Kohola, puh. 040 8239803, @email
Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry / Taitoliitto, toiminnanjohtaja, Minna Hyytiäinen, puh. 040 5050944, @email
Rakennusliitto ry, koulutuspäällikkö, Juhani Lohikoski, puh. 050 366 1171, @email