Työnjako suun terveydenhuollossa
Uutinen

Suun terveydenhuollon työnjakosivut on päivitetty

Suun terveydenhuollon työnjakosivut on päivitetty vastaamaan vuoden 2025 alussa voimassa olevaa lainsäädäntöä, suosituksia ja ohjeita. Hammaslääkäriliiton, Suun terveydenhoidon ammattilaiset STALin ja Tehyn yhteistyönä laatima työnjakomateriaali löytyy liiton sivuilta.

Suun terveydenhuollossa työnjaolla voidaan parantaa hoidon saatavuutta ja oikea-aikaisuutta sekä vähentää kustannuksia ja lisätä kaikkien ammattiryhmien työn mielekkyyttä. 

Työnjakosivujen sisältö:

  • Toimiva työnjako suun terveydenhuollossa
  • Lainsäädäntö
  • Osaaminen ja koulutus työnjakoa toteutettaessa ja kehitettäessä
  • Hoidon tarpeen arvioinnista hoidon toteutukseen
  • Järjestöjen työnjakoon liittyvät yhteiset kannanotot

Tutustu Suun terveydenhuollon työnjakosivuihin 

Toimivaa työnjakoa tarvitaan

Työnjakoa voidaan toteuttaa monella tavalla. Työyhteisössä se edellyttää keskustelua, ohjeistusta ja konsultaatiomahdollisuuksien järjestämistä. 

Pelkkä resurssien vähyys ei saa olla peruste työnjaolle tai tehtävien siirtämiselle ammattiryhmältä toiselle, todetaan järjestöjen materiaalissa.

– Hyvinvointialueilta esimerkiksi tulee Hammaslääkäriliittoon säännöllisesti suun terveydenhuollon ammattiryhmien väliseen työnjakoon liittyviä kysymyksiä, kertoo järjestöjen työryhmää vetänyt varatoiminnanjohtaja Nora Savanheimo

Hän muistuttaa, että työnjaon on aina pohjauduttava lainsäädäntöön, viranomaislinjauksiin sekä näyttöön ja hyviin hoito- ja toimintakäytäntöihin pohjautuviin suosituksiin. Kehittämisen lähtökohtia ovat palvelujen laatu ja potilasturvallisuus. 

Suun terveydenhuollon palvelut tuotetaan moniammatillisesti tiimityönä kuten muussakin terveydenhuollossa. Työnjaolla voidaan parantaa hoidon saatavuutta ja oikea-aikaisuutta, vähentää kustannuksia sekä lisätä työn mielekkyyttä ja edistää työhyvinvointia. 

Työnjakosivuille tulossa lisää päivityksiä 

Työnjaon perustana on, että eri ammattiryhmät toimivat peruskoulutuksensa mukaisissa tehtävissä, ja jokainen tekee oman ammattitaitonsa ja koulutuksensa mukaista työtä.

– Pidämme toimivaa työnjakoa välttämättömänä, jotta suun terveydenhuollon palvelut voidaan turvata koko väestölle. Järjestöt pitävät tärkeänä myös hyvien työnjakomallien kehittämistä, hallittua käyttöönottoa ja levittämistä. Lisäksi kannustamme jäseniä olemaan aktiivisesti mukana kehitystyössä, Savanheimo tiivistää. 

Suun terveydenhuollon työnjakosivuille on tulossa lisää päivityksiä jo lähiaikoina, kun terveydenhuollon lait ja viranomaisohjeistukset muuttuvat – esimerkiksi ammattihenkilölainsäädäntöä ja Kela-korvauksia koskevaa lainsäädäntöä ollaan parhaillaan uudistamassa.