Hammaslääkäri on lääketieteellinen asiantuntija, joka tutkii, hoitaa ja ehkäisee suun ja leukojen alueen sairauksia ja vammoja. Työssä tarvitaan teoriatietoja, käden taitoja ja ihmisläheistä palveluasennetta. Työ on vaativaa, mutta antoisaa, monipuolista ja arvostettua.

Hammaslääkärikoulutus antaa pätevyyden harjoittaa hammaslääkärin ammattia Suomessa ja missä tahansa EU-maassa kyseisen maan lainsäädäntöön perehtymisen jälkeen.

Suomessa on noin 4 600 työssäkäyvää hammaslääkäriä. Suurin osa toimii terveyskeskuksissa tai yksityisvastaanotoilla. Hammaslääkäreitä työskentelee myös sairaaloissa, opettajina, tutkijoina sekä puolustusvoimien ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluksessa. Alan työtilanne on hyvä.

Näiltä sivuilta löydät tietoa hammaslääkärien peruskoulutuksesta ja syventävästä käytännön harjoittelusta, jatko- ja täydennyskoulutuksesta sekä Hammaslääkäriliiton erityispätevyyksistä.

Peruskoulutus

Hammaslääketieteen perustutkinto, hammaslääketieteen lisensiaatti, on ylempi korkeakoulututkinto, jonka voi Suomessa suorittaa neljässä yliopistossa.

Jatkokoulutus

Hammaslääkäri voi jatkokouluttautua sekä tieteellisesti suorittamalla hammaslääketieteen tohtorin tutkinnon että ammatillisesti suorittamalla erikoishammaslääkärikoulutuksen.

Erityispätevyydet

Hammaslääkäriliiton erityispätevyysjärjestelmä tarjoaa jatkokoulutusta alueilta, joihin ei ole mahdollista erikoistua.

Hammaslääkärijärjestöjen suositus täydennyskoulutuksesta

Hammaslääkäriliitto, Hammaslääkäriseura Apollonia, Hammaslääkäriyhdistys Diasteema ja Odontologiska Samfundet ovat päivittäneet täydennyskoulutussuosituksen syksyllä 2024

Esimiesosaamista ELJ-koulutuksesta

Erikoislääkärien ja erikoishammaslääkärien johtamiskoulutus (ELJ) on tarkoitettu esimies- ja johtamistehtävissä työskenteleville tai tehtäviin suuntaaville erikoislääkäreille ja erikoishammaslääkäreille, joilla ei ole varsinaista johtamiskoulutusta.

Syventävä käytännön harjoittelu

Hammaslääkäriopintojen syventävä käytännön harjoittelu -sivustolta (SKH) löydät tietoa syventävästä käytännön harjoittelusta ja vapaista/vapautuvista harjoittelupaikoista.