Hammaslääkäri tekee paljon muitakin hoitotoimenpiteitä kuin hampaiden paikkauksia. Näitä ovat esimerkiksi karieksen ja iensairauksien varhaishoito, hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin hoito, oikomishoito, purentavaivojen hoito, suun alueen leikkaukset sekä proteesi- ja implanttihoidot.

Karieksen varhaishoito

Jos alkava kariesvaurio saadaan pidettyä puhtaana, sen eteneminen paikkausta vaativaksi voidaan pysäyttää.

Hampaan paikkaus

Yleinen syy hampaan paikkaamiseen on niin pitkälle edennyt kariesvaurio, että sitä ei enää ole mahdollista pysäyttää.

Ientulehduksen hoito

Ientulehdusta voi hoitaa ja ehkäistä pitämällä hampaiden kaikki pinnat puhtaana bakteeriplakista.

Bakteeripeitteiden ja hammaskiven poisto

Hammaslääkäri tai suuhygienisti poistaa hammaskiven eli kovettuneen bakteeriplakin yleensä ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumenteilla.

Parodontiitin hoito

Parodontiitin hoitoon kuuluu hammaslääkärin tutkimus, hoidon suunnittelu, huolellinen omahoito, bakteeripeitteiden ja hammaskiven poisto sekä ylläpitohoito.

Hampaiden puudutus

Puudutusta voidaan käyttää kaikkien kipua tuottavien hampaiston alueen toimenpiteiden yhteydessä.

Juurihoito

Hammasytimen tulehdus hoidetaan yleensä juurihoidolla. Tulehtunut kudos poistetaan ja juurikanavat desinfioidaan ja hoidetaan lääkeaineella.

Oikomishoito

Yleensä oikomishoitoa tehdään 9–12 vuoden iässä, mutta myös aikuisten hampaita voidaan oikoa.

Purentavaivojen hoito

Purentavaivojen hoito aloitetaan yleensä purentakiskohoidolla, johon usein yhdistetään säännölliset puremalihasharjoitteet.

Hampaan poisto

Hampaan poiston yleisimmät syyt ovat pitkälle edennyt reikiintyminen, pitkälle edennyt kiinnityskudoksen tulehdus tai oikomishoito.

Suun alueen leikkaukset

Suun alueen yleisimpiä leikkauksia ovat esimerkiksi hampaiden leikkauksellliset poistot, ienleikkaukset ja koepalojen ottaminen limakalvoilta.

Hammasproteesit, kruunut, sillat ja laminaatit

Pitkälle vaurioituneita hampaita voidaan korjata kruunuilla ja laminaateilla. Puuttuvia hampaita voidaan korvata siltaproteeseilla, implanttihoidoilla tai irrotettavilla proteeseilla.

Hammasimplantit

Implantti on leukaluuhun kiinnitettävä, useimmiten titaanista valmistettu keinojuuri. Implantteihin voidaan kiinnittää esimerkiksi kruunuja, siltoja tai irtoproteeseja.