Suun terveydenhuollon ammattilaiset työpaikan kokoushuoneessa palaverissa tai koulutuksessa

Johtaminen

Toimiva johtaminen luo edellytykset sujuvalle työskentelylle ja sille, että henkilöstö viihtyy työssään ja voi hyvin. Esimiehellä on keskeinen rooli työhyvinvoinnin mahdollistajana.

Suun terveydenhuollon johtamista kehitetään hyvässä työpaikassa aktiivisesti. Se tarkoittaa esimerkiksi hammaslääkäreille suunnattua esimiesvalmennusta tai vuoropuhelua siitä, mitä hammaslääkärit tarvitsevat esimiehiltään.

Työyhteisön kaikkien jäsenten tulee kantaa osavastuu sekä omasta että työyhteisön hyvinvoinnista. Esimiehen rooli on kuitenkin myös tässä asiassa merkittävä.

Johtaminen hyvässä työpaikassa

  • Esimies arvostaa ja tukee työntekijöitä ja nämä esimiestä.
  • Esimies on helposti lähestyttävä, oikeudenmukainen ja huomioi henkilöstön yksilölliset tarpeet sekä tuen että itsenäisyyden suhteen.
  • Esimiehellä on rohkeutta tarttua ripeästi vaikeisiinkin asioihin. Hän osaa tarvittaessa hyödyntää ulkopuolisia asiantuntijoita.
  • Kehityskeskusteluja käydään säännöllisesti ja vuorovaikutus toimii molempiin suuntiin.
  • Esimies on pätevä arvioimaan suu terveydenhuollon prosesseja ja laatua.
  • Esimies on ammattitaitoinen johtaja, joka kehittää jatkuvasti esimiestaitojaan.
Kolme hammaslääkäriä eri etnisistä taustoista seisoo yhdessä

Tietopaketti esimiestyön tueksi

Työhyvinvointi lisää tuottavuutta, vaikka sen mittaaminen talousnumeroin ei ole helppoa.

Työterveyslaitoksen Johda tuottavasti – Opas työhyvinvoinnin ja tuottavuuden lisäämiseksi esimiestyön keinoin on käytännönläheinen tietopaketti esimiestyöhön.

Oppaan mukaan erittäin huonosti ja erittäin hyvin johdetun organisaation kustannuksissa voi olla jopa kymmenen prosentin ero. Oppaasta löytyy esimerkkejä työhyvinvoinnin johtamisesta sekä yksinkertaisia malleja tuottavuudesta ja hyötylaskelmista.

Työkaluja työhyvinvointiin

Työyhteisön kaikkien jäsenten tulee kantaa osavastuu sekä omasta että työyhteisön hyvinvoinnista. Esimiehen rooli on kuitenkin merkittävä myös tässä asiassa.

Esimieshammaslääkärien työn avuksi on laadittu työuupumuksen tunnistamisen ja ehkäisyn tietopaketti. Se sisältää Työterveyslaitoksen dosentti Jari Hakasen laatiman asiantuntijakirjeen sekä tietokortit, joissa esitellään työkaluja työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja työuupumuksen ehkäisemiseksi.