Työturvallisuus ja -terveys
Työnantaja vastaa työsuojelusta ja työturvallisuudesta
Työnantajalla on vastuu työturvallisuudesta, jota hänen on johdettava. Työturvallisuuslaissa on määritelty työnantajan keskeiset velvollisuudet työpaikan henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseksi. Keskeistä on yleinen huolehtimisvelvollisuus, jonka mukaan työnantajan on huomioitava työn turvallisuuteen ja terveellisyyteen liittyvät seikat niin huolellisesti, että työntekijän turvallisuus ja terveys eivät vaarannu.
Työnantajan on työturvallisuuslain nojalla jatkuvasti tarkkailtava työympäristöä, työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta. Työnantajan on myös tarkkailtava toteutettujen toimien vaikutusta työn terveellisyyteen ja turvallisuuteen ja ryhdyttävä tarvittaessa lisätoimiin.
Työnantajan on työn ja toiminnan luonne huomioon ottaen riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä, työajoista, työtilasta, muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät. Jos niitä ei voida poistaa, on arvioitava niiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle. Jos työnantajan asiantuntemus ei ole riittävä, on käytettävä ulkopuolisia asiantuntijoita.
Työnantajalla on velvollisuus ryhtyä toimiin tapaturmien, terveysvaarojen ja muiden vaaratilanteiden selvittämiseksi ja torjumiseksi.
Lisäksi työnantajan on perehdytettävä työntekijät työpaikan oloihin ja oikeisiin työmenetelmiin sekä turvallisuusohjeisiin.
Lisätietoa työturvallisuuslain velvoitteista ja vaarojen arvioinnista: Työsuojeluhallinnon, Työturvallisuuskeskuksen ja Työterveyslaitoksen sivuilta.
Työturvallisuus- ja työterveysriskien tunnistaminen ja arviointi
Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on selvitettävä työstä työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle aiheutuvat vaarat riittävän järjestelmällisesti.
Vaarojen arvioinnin pitää olla lain mukaan todennettavissa. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että käytetään kirjallista/sähköistä arviointimenetelmää. Apuna voi käyttää esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston ja Työturvallisuuskeskuksen Riskien arviointi työpaikalla -työkirjaa (2015).
Vaarojen arvioinnissa käsiteltävät työympäristöön liittyvät asiat
- työstä aiheutuva fyysinen kuormitus, esim.
- käsin tehtävät nostot, toistotyö
- näyttöpäätetyön ergonomia
- työstä aiheutuva psykososiaalinen kuormitus, esim.
- väkivallan uhka
- häirintä ja epäasiallinen kohtelu
- työajoista ja työjärjestelyistä aiheutuva kuormitus
- työssä käytettävien koneiden ja työvälineiden turvallisuus
- altistuminen kemiallisille, biologisille tai fysikaalisille vaaroille, esim.
- lisääntymisterveyttä vahingoittavat altisteet
- vaaralliset kemikaalit
- tarttuvat taudit, homeet, itiöt yms. biologiset altisteet
- tärinä, melu, sähkö ja säteily
- henkilönsuojainten ja apuvälineiden käyttö ja hankinta
- työympäristöstä aiheutuvat terveys- ja turvallisuusvaarat, esim.
- tehtäviin sopiva valaistus
- hyvä sisäilma
- järjestys ja siisteys
- putoamissuojaukset
- kulkutiet
- onnettomuuden vaaran torjunta, pelastautuminen ja ensiapu
- henkilöstötilat
Vaarojen arvioinnin on oltava työnantajan hallussa ja se on pidettävä ajan tasalla. Arviointi pitää tarkistaa työpaikan olosuhteiden muuttuessa.Työntekijän vastuu työsuojelussa
Vaikka ensisijainen vastuu työsuojelusta on työnantajalla, työntekijälläkin on velvollisuuksia työsuojeluasioissa.
Työntekijän pitää:
- tehdä yhteistyötä työnantajan ja työntekijöiden edustajien kanssa työturvallisuuden ylläpitämiseksi ja tehostamiseksi työpaikalla
- noudattaa työnantajan antamia määräyksiä ja työturvallisuuslakia
- noudattaa saamansa opastuksen ja ohjeiden mukaisesti turvallisuus- ja suojeluohjeita (esim. koneet, laitteet, kemikaalien käsittely), jottei työstä aiheudu vaaraa itselle eikä muille työntekijöille
- välttää muihin työntekijöihin kohdistuvaa häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua
- huolehtia omalta osaltaan työpaikan järjestyksestä ja siisteydestä
- käyttää sellaista vaatetusta, ettei siitä aiheudu tapaturmavaaraa
- käyttää tapaturman tai terveyshaitan estämiseksi määrättyjä suojavälineitä ja -laitteita
- olla poistamatta ohje- tai varoitusmerkintää sekä turvallisuus- tai suojalaitetta
- poistaa havaitsemansa ilmeistä vaaraa aiheuttavat viat ja puutteellisuudet, jos hänellä on siihen oikeus ja muut edellytykset
- ilmoittaa suojavälineissä, koneissa, laitteissa tai työvälineissä olevista puutteista esimiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle
- osallistua työterveyshuoltolain perusteella työkyvyn arvioimiseksi tehtäviin terveystarkastuksiin sekä ennen työsuhteen alkamista että työsuhteen aikana
Jos työstä aiheutuu vakavaa vaaraa työntekijän omalle tai muiden työntekijöiden hengelle tai terveydelle, työntekijällä on oikeus pidättäytyä työn tekemisestä.
Työolosuhteita kehitetään yhteistoiminnallisesti
Työsuojelun yhteistoiminnassa työnantaja ja henkilöstö käsittelevät yhteistyössä työn turvallisuuteen ja terveellisyyteen sekä työhyvinvointiin vaikuttavia asioita.
Yhteistoiminnan osapuolia ovat työnantajan nimeämä työsuojelupäällikkö ja työntekijöiden valitsema työsuojeluvaltuutettu sekä työsuojelutoimikunta. Pienillä työpaikoilla yhteistoiminta toteutuu välittömässä työnantajan ja työntekijöiden välisessä vuorovaikutuksessa.
- Kaikille työpaikoille on nimettävä työsuojelupäällikkö. Työsuojeluvaltuutettujen valitseminen on vapaaehtoista alle 10 henkilön työpaikoilla.
- Vähintään 10 henkilön työpaikoilla on työsuojelupäällikön lisäksi valittava työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua.
- Vähintään 20 henkilön työpaikoilla on työsuojelupäällikön – ja valtuutettujen lisäksi oltava työsuojelutoimikunta.
Työsuojeluviranomainen ohjaa ja valvoo
Työsuojeluviranomaisen tehtävänä on valvoa työsuojelusta annettujen säädösten ja määräysten noudattamista. Työsuojeluviranomainen on jaettu aluehallintovirastossa viiteen työsuojelun vastuualueeseen.
Valvonnan lisäksi työsuojeluviranomainen antaa ohjeita ja neuvoja työn työntekijöille ja työnantajille terveyteen ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Työsuojeluviranomaisten yhteinen valtakunnallinen puhelinneuvonta.
Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite
Työturvallisuuslain 8 §
Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Tässä tarkoituksessa työnantajan on otettava huomioon työhön, työolosuhteisiin ja muuhun työympäristöön samoin kuin työntekijän henkilökohtaisiin edellytyksiin liittyvät seikat.
Huolehtimisvelvollisuuden laajuutta rajaavina tekijöinä otetaan huomioon epätavalliset ja ennalta arvaamattomat olosuhteet, joihin työnantaja ei voi vaikuttaa, ja poikkeukselliset tapahtumat, joiden seurauksia ei olisi voitu välttää huolimatta kaikista aiheellisista varotoimista.
Työnantajan on suunniteltava, valittava, mitoitettava ja toteutettava työolosuhteiden parantamiseksi tarvittavat toimenpiteet. Tällöin on mahdollisuuksien mukaan noudatettava seuraavia periaatteita:
- vaara- ja haittatekijöiden syntyminen estetään
- vaara- ja haittatekijät poistetaan tai jos se ei ole mahdollista, ne korvataan vähemmän vaarallisilla tai vähemmän haitallisilla
- yleisesti vaikuttavat työsuojelutoimenpiteet toteutetaan ennen yksilöllisiä
- tekniikan ja muiden käytettävissä olevien keinojen kehittyminen otetaan huomioon
Työnantajan on jatkuvasti tarkkailtava työympäristöä, työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta. Työnantajan on myös tarkkailtava toteutettujen toimenpiteiden vaikutusta työn turvallisuuteen ja terveellisyyteen. Työnantajan on huolehdittava, että turvallisuutta ja terveellisyyttä koskevat toimenpiteet otetaan huomioon tarpeellisella tavalla työnantajan organisaation kaikkien osien toiminnassa.