Hampaiden harjaus

Hampaiden puhdistus

Puhdista hampaat huolellisesti vähintään kahdesti päivässä harjaamalla fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla. Puhdistaminen poistaa bakteeriplakin hampaiden pinnoilta ja ienrajoista. Se estää hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Puhdista lisäksi hammasvälit päivittäin hammasväliharjalla, (harja)tikulla tai hammaslangalla. Kiinnitä hampaiden puhdistukseen erityistä huomioita, jos käytät hammasproteeseja tai suussasi on oikomislaitteita.

Miksi hampaat kannattaa puhdistaa?

Suun ja hampaiden terveys on yhteydessä koko kehon terveyteen. Puhtaat hampaat pysyvät terveinä. Terveillä, kauniilla, puhtailla hampailla on helppo hymyillä. Ne lisäävät itseluottamusta ja luovat hyvänolon tunteen suuhun.

Puhdistaminen poistaa bakteeriplakin hampaiden pinnoilta ja ienrajoista. Lisäksi on tärkeää puhdistaa hammasvälit päivittäin.

Pese hampaat aamuin illoin käyttäen pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa.

Miten puhdistan hampaani?

Pese hampaat ainakin aamulla ja illalla käyttäen pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa.

  • Alle 3-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä hammastahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %.
  • 3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.
  • 6 vuoden iästä alkaen suositus on kahdesti päivässä 2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.

Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm. 

Jos fluoridipitoisuudeltaan enintään 500 ppm:n hammastahnaa ei ole saatavilla*:

  • Alle 3-vuotiaille on suositeltavaa annostella kerran päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä fluorihammastahnaa, jossa on 1 000 ppm fluoridia. Suu pitäisi osata huuhtoa kevyesti vedellä, koska tahnan nielemistä tulisi välttää. Päivän toisella harjauskerralla hampaat harjataan pelkällä vedellä ilman tahnaa.
  • 3–5-vuotiaille on suositeltavaa annostella kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä hammastahnaa, jossa on 1 000  ppm fluoridia. 
  • 5–6-vuotiaille on suositeltavaa annostella kahdesti päivässä herneen kokoinen määrä hammastahnaa, jossa on 1 000  ppm fluoridia.

Jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l, fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille.

*) On tärkeä huomata, että oheinen ohje 500 ppm:n hammastahnan korvaamiseksi 1 000 ppm:n fluoritahnalla ei ole virallinen suositus. Tutkimusnäyttöön perustuvaa valtakunnallista fluoridisuositusta tilanteisiin, joissa käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l, mutta alle 1,5 mg/l eikä saatavilla ole fluoridipitoisuudeltaan enintään 500 ppm:n hammastahnaa, ei ole. Käyttöveden fluoridipitoisuuden ollessa suuri onkin ensisijaista noudattaa suun terveydenhuollon ammattihenkilön yksilöllisesti laatimaa fluoridisuositusta, jotta vältettäisiin hampaiden fluoroosivauriot, mutta toisaalta turvattaisiin hampaiden riittävä fluorinsaanti niiden reikiintymisen ehkäisemiseksi.

 

Päivittäistavarakaupan tavallisimmissa aikuisten hammastahnoissa fluoridipitoisuus on yleensä noin 1 500 ppm.

Lasten tahnojen sekä harvinaisempien ja erikoisliikkeissä myytävien hammastahnojen fluoridipitoisuus kannattaa aina tarkistaa tuoteselosteesta.

Hampaiden harjaus

Hampaiden harjausohjeet

1 + 2. Taka- ja sivualueella kallista hammasharjaa niin, että harjasten päät puhdistavat ienrajan, sekä posken että kielen puolelta. 3. Harjaa etualue huulen puolelta. 4. Etualuetta kielen puolelta harjattaessa käännä harja vähän pystyyn. 5. Harjaa myös purupinnat.

Harjaa samalla tavalla ylähampaat.

Harjaa vähintään 2 minuuttia. Harjaa järjestelmällisesti kaikki hampaat ienrajaa myötäillen. Liikuta harjaa nykyttäen eteen ja taakse. Älä paina kovaa. Sähköhammasharjaa käyttäessä älä nykytä.

Harjauksen päätteeksi sylje tahna pois suusta. Halutessasi voit kevyesti huuhdella suun pienellä määrällä vettä. Suuhun pitäisi jäädä pesun jälkeen fluoria, joten älä purskuttele voimakkaasti suurella vesimäärällä.

Karies (hallinta) Käypä hoito -suosituksen mukaan tahnan sisältämän fluoridin vaikutusta hampaistossa saadaan tehostetuksi lisäämällä harjauskertoja ja tahnan määrää. Voit myös purskutella tahna-sylkivaahtoa jonkin aikaa harjauksen jälkeen. Lue fluoridivalmisteista lisää Karies (hallinta) Käypä hoito -suosituksesta.

Kouluikäisten ja sitä vanhempien, joiden hampaiden reikiintymisriski on suurentunut, on hyvä olla harjauksen jälkeen syömättä ja juomatta noin 2 tuntia.

Käytä hammasvälien puhdistamiseen päivittäin hammasväliharjaa, (harja)tikkua tai hammaslankaa.

Muista vaihtaa hammasharja säännöllisin väliajoin.

Onko sähköhammasharjan käyttö suositeltavaa?

Sähköhammasharjalla saat hampaat tehokkaasti puhtaaksi. Se on hyvä apuväline, jonka etuna on pieni, pehmeä, nopeaa puhdistusliikettä tekevä harjasosa.

Harjaa järjestelmällisesti, jotta kaikkien hampaiden kaikki pinnat tulevat puhdistetuiksi. Älä paina liian kovasti.

Käytä sähköhammasharjaa sen käyttöohjeen mukaisesti. Suurinta osaa sähköhammasharjoista käytetään niin, että harjalla ei nykytetä, vaan sitä kuljetetaan hitaasti hammaskaarella ienrajaa myötäillen niin, että kaikkien hampaiden kaikki pinnat puhdistuvat. Sähköhammasharja tekee nykyttävän, puhdistavan liikkeen.

Hammasvälien puhdistus

Hammasvälien puhdistus

Hammasvälien puhdistukseen ei pelkkä harjaus riitä. Muista puhdistaa hammasvälit päivittäin hammasväliharjalla, (harja)tikulla tai hammaslangalla.

Vinkit hyvään hammasharjaan

Vinkit hyvään hammasharjaan ja harjaamiseen

Hyvä hammasharja on pehmeä, sopivan kokoinen ja sen varsi on hyvin käteen sopiva. Riittävän pienellä harjalla pystyt puhdistamaan ahtaatkin kohdat.