Yleistä syventävän käytännön harjoittelusta
Syventävään käytännön harjoitteluun on määritelty harjoittelun laatukriteerit. Ne ennaltaehkäisevät sitä, etteivät harjoittelijat joudu liian omilleen ja oppimisen kannalta liian yksipuolisiin työtehtäviin. Opiskelijakyselyn mukaan hyvän harjoittelupaikan kaksi tärkeintä tunnuspiirrettä ovat asialle omistautuva ohjaaja ja mahdollisuus monipuoliseen työhön. Laatustandardit kuvataan periaatepaperissa, johon sopimuksen tehneet terveyskeskukset ovat sitoutuneet.
Arvioinnit ja palaute ovat keskeisessä asemassa syventävässä käytännön harjoittelussa ja yhteistyön merkitys opiskelijan, terveyskeskuksen vastuuohjaajan ja yliopistoklinikan vastuuopettajien kesken korostuu. Opiskelija asettaa opettajien kanssa harjoittelulleen tavoitteet, jotka kirjataan harjoittelusuunnitelmaan. Terveyskeskuksen tulee järjestää opiskelijoille sellaista ohjausta, että harjoittelun tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Terveyskeskuksen ohjaajalla on oltava vähintään kahden vuoden työkokemus hammaslääkärin tehtävistä.
Opiskelija hakeutuu itse työsuhteeseen terveyskeskukseen ottamalla yhteyttä terveyskeskuksen yhteyshenkilöön (kts. Harjoittelupaikat). Työsuhteeseen kuuluvat oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät samalla tavoin kuin muillakin kunnan/kuntayhtymän hammaslääkäreillä. Palkkaus määräytyy kunnallisen lääkärien virka- ja työehtosopimuksen (Lääkärisopimus) mukaan. Lääkärisopimus pitää sisällään mm. tehtäväkohtaisen palkan. Tämän lisäksi maksetaan toimenpide- ja käyntipalkkiot sekä mahdolliset lisät, jotka niin ikään löytyvät sopimuksesta.
Sosiaali- ja terveysministeriö korvaa julkiselle palvelujärjestelmälle lääkäri-, hammaslääkäri-, erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta koituvia kustannuksia. Korvauksesta säädetään terveydenhuoltolaissa ja STM:n asetuksissa.