Terveelliset ruokatottumukset

Terveelliset ruokatottumukset

Terveelliset ruokatottumukset ovat hyväksi myös suunterveydelle ja hampaille. Ja päinvastoin: hampaille terveellisillä ruokatottumuksilla on terveellinen vaikutus koko kehoon.

Mikä on hyväksi hampaille?

  • Suosi säännöllistä ateriarytmiä.
  • Syö muutama kunnollinen ateria päivittäin, ja vältä napostelua aterioiden välillä.
  • Juo janojuomaksi vettä.
  • Makeat ja happamat tuotteet on hyvä nauttia aterioiden yhteydessä.

Sopiva ruokailukertojen määrä on 3–6 päivässä sisältäen myös välipalat. Silloin sylki ehtii välillä neutraloida suun happamuutta ja ja palauttaa happohyökkäysten liuottamat mineraalit hampaan pintaan.

Rajaa sokerin käyttökertoja. Makean usein toistuva nauttiminen aiheuttaa liikaa happohyökkäyksiä. Varsinkin lasten tulee välttää päivittäistä makeisten syömistä. Keskitä makeat herkkuhetkiin, mielellään aterioiden yhteyteen.

Kariesbakteerit tuottavat hammaskiillettä luottavia happoja mm. seuraavien ruoka-aineiden sisältämistä hiilihydraateista:

  • sokerilla makeutetut leivonnaiset ja makeiset
  • kuumat ja kylmät sokeroidut juomat
  • sokeroidut murot
  • perunalastut yms. naksut
  • hillot ja marmeladit
  • kuivatut hedelmät

Bakteerien aiheuttamien happohyökkäysten lisäksi myös ravinnon happamuus voi olla hampaille haitallista. Ruokien ja juomien sisältämät hapot eivät aiheuta hampaiden reikiintymistä. Sen sijaan ne altistavat hampaat eroosiolle ja siihen liittyvälle erosiiviselle kulumiselle.

Ravintoaineet, jotka sisältävät sekä kariesbakteerien ravinnoksi kelpaavia hiilihydraatteja että hammaskiillettä liuottamaan kykeneviä happoja altistavat hampaat samanaikaisesti sekä reikiintymiselle että eroosiolle. Mitä useammin suussa on sokeripitoista tai hapanta, sitä haitallisempi vaikutus on hampaille.

Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä käytettynä ruokailun jälkeen vähintään 3 kertaa, yhteensä vähintään 5 mg päivässä.

Esimerkiksi seuraavat tuotteet voivat usein nautittuna aiheuttaa hammaskiilteen eroosiota ja siihen liittyvää erosiivista kulumista:

  • virvoitusjuomat, light-juomat
  • urheilu- ja energiajuomat
  • mehut (mm. appelsiini- ja omenatäysmehut, marjamehut)
  • sitrushedelmät
  • etikkaiset ruoat

Energiajuomilla on jopa suurempi eroosiovaikutus kuin virvoitusjuomilla.

Tavallinen, maustamaton kivennäisvesi ei aiheuta eroosiota.

Voiko happamien tuotteiden haittoja lieventää?

Näin vähennät happojen hampaita syövyttävää vaikutusta:

  • huuhdo suu vedellä tai maidolla
  • pureskele pieni pala juustoa (neutraloi happamuutta)
  • nauti happamat tuotteet aterioiden yhteydessä
  • syö marjat, hedelmät ja vihannekset kokonaisina.

Mehut ovat happamampia kuin kokonaiset kasvikset, joten ne aiheuttavat herkemmin hampaiden eroosiota. Lisäksi hedelmiä tai vihanneksia pureskellessa lisääntyy syljen eritys. Sylki huuhtelee hampaita ja neutraloi suun happamuutta.

Marjat ja hedelmät on suositeltavampaa nauttia sellaisenaan kuin mehuiksi tai soseiksi valmistettuina. Myös täysmehuissa ja mehutiivisteissä sekä marja- ja hedelmäsoseissa on sokeria ja happoja, jotka altistavat hampaiden reikiintymiselle ja eroosiolle

Mikä on happohyökkays?

Happohyökkäys tarkoittaa reaktiota, jossa suun bakteerit tuottavat sokereista ja muista hiilihydraateista happoja, jotka liuottavat hammaskiilteestä mineraaleja (demineralisaatio).

Lähes jokainen syömis- ja juomiskerta aiheuttaa suussamme happohyökkäyksen.

Näin ehkäiset happohyökkäysten haitallisia vaikutuksia

Nauti ksylitolituotteita, kuten purkkaa tai pastilleja, heti aterian tai välipalan jälkeen.

Pureskelu on paras syljen erityksen lisääjä. Pureskelua vaativia ruoka-aineita ovat esimerkiksi täysviljatuotteet, kasvikset ja hedelmät.

Syljen erityksen lisääntyminen auttaa hampaita korjaamaan happohyökkäyksen aiheuttamia vaurioita.

Paljonko sokeria voi käyttää?

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan, että ravintoon lisätyn sokerin osuus muodostaisi korkeintaan 10 prosenttia päivittäisestä energiasta.

Käytännössä se tarkoittaa miehille 68 grammaa eli 17 teelusikallista ja naisille 54 grammaa eli 13 teelusikallista lisättyä sokeria.

Lisätty sokeri tarkoittaa muuta kuin esimerkiksi hedelmien ja maitotuotteiden omaa luontaista sokeria.

Ksylitoli

Ksylitoli

Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Sitä on hyvä käyttää päivittäin vähintään 5 grammaa. Ksylitoli suojaa hampaita, mutta se ei korvaa hampaiden harjausta.