Suunterveyden merkitys yleisterveydelle
Suunterveyttä ylläpidät parhaiten terveellisillä elintavoilla, terveellisillä ruokatottumuksilla, oikealla ruokarytmillä, välttämällä napostelua pitkin päivää ja puhdistamalla hampaat huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla ja huolehtimalla myös hammasvälien puhdistamisesta päivittäin. Merkittävää on olla säännöllisessä hammaslääkärin ja suuhygienistin hoidossa omien henkilökohtaisesti määriteltyjen kontaktivälien mukaisesti.
Hampaiden reikiintyminen ja hampaiden kiinnityskudosten ongelmat ovat yleisiä ja pitkäaikaisia tulehdus- eli infektiosairauksia. Ne ovat pääosin oireettomia tai vähäoireisia, joten ne pääsevät helposti ilmaantumaan ja etenemään huomaamatta.
Enemmistöllä aikuisista on suussaan jonkinasteinen hoitoa vaativa pitkäaikainen tulehdus. Siksi säännöllinen hammaslääkärin tutkimus tulehdusten löytämiseksi, hoitamiseksi ja etenkin ehkäisemiseksi on tärkeää. Terve suu mahdollistaa viiveettä lääketieteelliset hoidot (esimerkiksi luulääkkeet, biologiset lääkkeet, syöpälääkkeet, erilaiset isot leikkaukset), kun niille tulee tarvetta.
Suun tulehdus voi levitä
muualle kehoon
Joskus tulehdus voi levitä suun alueelta muualle kehoon tai vaikuttaa koko kehossa. Suun tulehdukset voivat levitä suoraan verenkierron välityksellä, immunologisten mekanismien kautta ja mahdollisesti myös endotoksiinien (bakteerien tuhoutuessa vapautuvien myrkkyaineiden) välityksellä. Näillä mekanismeilla suun tulehdukset saavat aikaan koko kehon hiljaista tulehdusta ja voivat olla mukana vaikuttamassa useisiin sairauksiin.
Suun bakteerit voivat myös päästä verenkiertoon ja aiheuttaa esimerkiksi verenmyrkytyksen, sydämen sisäkalvon tulehduksen (endokardiitin), nikamatulehduksen tai märkäpaiseita muualla elimistössä, kuten aivoissa, keuhkoissa, vatsaontelossa ja maksassa. Näin vakavat tapaukset ovat onneksi harvinaisia.
Suun tulehdukset yhteydessä
moniin yleissairauksiin
Vakuuttavimmin on tieteellisesti todistettu huonon suunterveyden yhteys merkittäviin kansansairauksiin, kuten valtimokovettumatautiin, diabetekseen ja lihavuuteen. Valtimoiden seinämien kovettuminen ja ahtautuminen ovat syytekijöitä sydän- ja verisuonisairauksien, kuten korkean verenpaineen, sepelvaltimotaudin ja aivoinfarktin taustalla.
Tiedetään, että suomalaisilla aikuisilla hyvin yleisenä esiintyvää hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavaa sairautta, parodontiittia potevilla on noin 70 % suurempi sydän- ja verisuonisairauksien riski verrattuna tervesuisiin ja parodontiitti on sepelvaltimotaudin itsenäinen riskitekijä.
Parodontiitti lisää tyypin II diabetekseen sairastumisen riskiä ja kaikkien tulehdusten tavoin huonontaa diabeteksen hoitotasapainoa. Suun hoidolla on verisuonien sisäkalvon toimintaa sekä diabeteksen sokeritasapainoa parantava vaikutus.
Suun tulehdusten yhteyttä muihinkin sairauksiin, kuten autoimmuunitauteihin (esimerkiksi nivelreuma), syöpätauteihin sekä kroonisiin neurologisiin sairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin ja MS-tautiin tutkitaan ahkerasti.