Tekonivelpotilaan suunhoito
Tekonivel on vierasesine, johon verenkiertoon muualta päässeet bakteerit herkästi hakeutuvat. Tekonivelinfektio on harvinainen, mutta pelätty komplikaatio. Se ei parane lääkkeillä (antibiootilla), vaan pitkittää toipumista ja vaatii usein uusintaleikkauksen. Siksi erilaiset elimistön tulehdukset tulee hoitaa ennen tekonivelleikkausta. Suun ja leukojen alueen tulehdusten hoito on erityisen tärkeää.
Hampaat ja niiden kiinnityskudokset tulee tutkituttaa hammaslääkärillä hyvissä ajoin ennen leikkausta. Viimeistään leikkaukseen tultaessa mukana on tuotava hammaslääkärin allekirjoittama lausunto suunterveydestä, jos tutkimusta ei ole tehty sairaalan suusairauksien yksikössä.
Olisi hyvä, että terveydenhuollon ammattilainen, joka ensimmäisenä arvioi tekonivelen olevan tulevaisuudessa tarpeen, lähettäisi potilaansa hammaslääkärin arvioon ja hoitoon. Näin vältyttäisiin useilta hampaiden poistoilta, kun tulehdusten paranemisesta hoidon jälkeen olisi aikaa varmistua.
On tärkeää myös sitoutua säännölliseen hoitoon ja omahoitoon jo ennen leikkausta. Hampaisiin ei saisi tulevaisuudessakaan tulla tulehduksia. Siksi säännöllisistä hammaslääkärissä käynneistä ja omahoidosta tulee pitää jatkossakin huolta.
Miten hammastulehdukset vaikuttavat tekonivelleikkaukseen?
Karioituneet eli reikiintyneet hampaat paikataan ennen tekonivelleikkausta. Hammasytimen tulehduksen hoitona on hampaan ydinontelon avaus (juurihoito) tai hampaanpoisto riittävän ajoissa.
Hampaanpoiston jälkeiseen haavan paranemiseen on varattava vähintään kaksi viikkoa ennen tekonivelleikkausta. Muun hammashoidon on oltava valmiina viikko ennen leikkausta.
Miten ientulehdukset vaikuttavat tekonivelleikkaukseen?
Aikuisväestön yleisimpiä suun alueen tulehduksia ovat ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava parodontiitti. Ne saattavat olla pitkään oireettomia. Parodontiitti on suomalaisen aikuisen yleisin suun sairaus. Vaikea-asteista parodontiittia sairastavalla tulehdusalue saattaa muodostaa jopa kämmenen kokoisen, märkivän haavapinnan.
Ien- ja kiinnityskudossairauksien hoidossa hammaslääkäri tai suuhygienisti poistaa bakteeripeitteet ja hammaskiven ja puhdistaa ientaskut vastaanotolla. Hoito tehdään usein monessa erässä, joten siihen tulee varata riittävästi aikaa. Omahoidon on oltava huippukunnossa, jotta tulehdus voidaan taltuttaa.
Miten hampaattoman suun tulehdukset vaikuttavat tekonivelleikkaukseen?
Hampaatonkin suu on syytä tarkastuttaa ennen tekonivelleikkausta. Hammasproteesin alla oleva limakalvo saattaa olla tulehtunut tai leukaluussa voi olla aiempien poistojen seurauksena leukaluuhun jääneitä hampaan juuria tai kokonaan puhkeamattomia hampaita.
Hammasproteesin puhdistus, desinfiointi tai pohjaus voi olla tarpeen esimerkiksi sienitulehduksen hoitamiseksi ja proteesin istuvuuden parantamiseksi.
Vaikuttaako tupakointi tekonivelleikkaukseen?
Tupakointi aiheuttaa monenlaisia muutoksia suussa. Vaikea-asteinen parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus on tupakoivilla yleisempää. Tupakoivalla on kuitenkin vähemmän sairaudesta kertovaa ienverenvuotoa. Tämä viivästyttää kiinnityskudossairauksien havaitsemista.
Tupakointi heikentää verenkiertoa, joten tupakoivilla haavat paranevat huonommin.
Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa edullisesti iensairauksien paranemiseen ja hoitotulokseen. Sillä on vaikutusta myös tekonivelleikkauksesta toipumiseen.