Huuliherpes

Huuliherpeksen aiheuttaa herpes simplex -virus (HSV). Suurimmalla osalla aikuisista on HSV-infektio, mutta vain harvalle tulee oireita.

Oireet eli huuliherpesrakkulat johtuvat siitä, että aiemmassa HSV-altistuksessa elimistöön piileväksi jäänyt virus uudelleen aktivoituu. Rakkuloita voi tulla myös suun limakalvolle. 

Ensin huulessa tuntuu paikallisesti kihelmöintiä ja kipua, sitten alueelle nousee rakkuloita, jotka lopuksi rupeutuvat ja paranevat. Useimmiten huuliherpes paranee itsestään 1–2 viikossa.

Osalla herpes oireilee useita kertoja vuodessa. Oireettominakin aikoina virusta voi erittyä sylkeen. Viruksen kantajuus on elinikäinen.

HSV tarttuu kosketustartuntana altistuttaessa virusta sisältäville eritteille, kuten syljelle, tai kosketuksessa herpesrakkulaan.

Huuliherpes on kipeimmillään ja tartuttavimmillaan rakkulavaiheessa, ja silloin tulee välttää hammaslääkärissä ja suuhygienistillä käyntiä. Peruthan tutkimus- tai hoitoaikasi, jos sinulla on huuliherpesrakkula. 

Itsehoitona voi käyttää asikloviiri- tai valasikloviiritabletteja tai herpeslääkevoidetta. Tiheään uusiutuvan herpeksen estohoitona voidaan käyttää suun kautta otettavaa viruslääkettä. 

Estohoitoa voidaan käyttää lyhytaikaisesti myös ennen huuliherpeksen laukaisevalle tekijälle altistumista. Näitä voivat olla esimerkiksi stressi, auringonvaloaltistus, hormonaaliset tekijät ja ylähengitystieinfektiot. 

Silloin, kun HSV:lle altistutaan ensimmäisen kerran, se voi aiheuttaa kivuliaan laaja-alaisen suun limakalvotulehduksen. Sairautta hoidetaan kipu- ja herpesviruslääkkeillä. Hakeudu taudin määritystä ja hoidon aloitusta varten hammaslääkärin tai lääkärin vastaanotolle.