Alkoholi ja suunterveys
Miksi hammaslääkäri kysyy alkoholin käytöstä?
Alkoholin ongelmakäyttö on Suomessa yleistä, yli puoli miljoonaa ihmistä käyttää alkoholia yli suositusten. Tupakan ja alkoholin suuvaikutuksista kertominen on osa hammaslääkärin työtä.
Alkoholi aiheuttaa suuhun monenlaisia haittoja, joista yleisimpiä ovat hampaiden kemiallinen syöpyminen eli eroosio, suun kuivuminen, limakalvomuutokset sekä suusyöpä. Haittoja voi ehkäistä vähentämällä juomista. Tarkista alkoholin käytön riskirajat sivun alareunassa olevasta kuviosta.
Erityisesti yhdessä alkoholi ja tupakka lisäävät suusyövän riskiä merkittävästi.
Hammaseroosio
Happamat alkoholijuomat aiheuttavat hampaiden pinnan syöpymistä eli eroosiota. Se tuntuu vihlovina hampaina, hampaiden pinta voi muuttua mattamaiseksi ja hampaat voivat kulua ja lyhentyä. Eroosion syövyttämää hammaskudosta ei saa takaisin, joten ennaltaehkäisy on tärkeää. Alkoholijuomista erityisesti viinit ja siiderit ovat happamia.
Suun kuivuminen
Alkoholi kuivattaa suun limakalvoja. Se vaikuttaa suoraan sylkirauhasiin ja vähentää syljen eritystä. Kuiva suu altistaa esimerkiksi limakalvovaurioille ja tulehduksille. Erityisesti lisääntyvät hiivasienten aiheuttamat tulehdukset sekä suupielten haavaumat.
Kuiva suu voi tuntua kipeältä, limakalvot kirvelevät ja kielellä voi olla polttavaa tunnetta.
Limakalvomuutokset
Alkoholi aiheuttaa limakalvomuutoksia, kuten leukoplakiaa. Leukoplakia on limakalvolla näkyvä vaalea muutos, joka ei lähde rapsuttamalla pois. Leukoplakiaa voi esiintyä kielessä, poskilla tai ikenissä. Leukoplakia voi olla suusyövän esiaste. Siksi on tärkeää, että se on hammaslääkärin seurannassa.
Suusyöpä
Suusyövän tärkeimmät riskitekijät ovat alkoholin runsas käyttö ja tupakointi. Erityisesti yhdessä ne lisäävät suusyövän riskiä merkittävästi. Syöpäriski on annosriippuvainen: mitä enemmän alkoholia ja tupakkaa käyttää, sitä suurempi on suusyöpäriski.
Suusyövän ensimmäisiä merkkejä voi olla esimerkiksi parantumaton haava suussa tai sopimaton hammasproteesi. Usein suusyöpä on alkuvaiheessaan oireeton. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin tutkimuksessa.
Mistä apua?
Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi alkoholiongelmaa, ota asia puheeksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Lisätietoja alkoholista ja sen aiheuttamista ongelmista löydät esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman sivulta sekä A-klinikkasäätiön Päihdelinkki-sivustolta.