Päihteet ja suunterveys

Tupakkatuotteet ja suunterveys

Tupakka on merkittävä riskitekijä suunterveydelle. Tupakka heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, ikenien verenkiertoa ja suun haavojen paranemista. Tupakointi lisää suusyövän riskiä sekä riskiä sairastua parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudossairauteen. Lisäksi tupakointi aiheuttaa hampaiden värjäytymistä ja pahanhajuista hengitystä. Myös nuuskan käyttö aiheuttaa limakalvomuutoksia ja pitkään käytettynä ienvetäytymiä, ientulehdusta, parodontiittia ja hampaiden reikiintymistä.

Tupakka tappaa ja sairastuttaa

Tupakassa on noin 4 000 terveydelle vahingollista ainetta, joista noin 50 on karsinogeenejä (syövän aiheuttajia). Myös nuuskassa on syöpää aiheuttavia aineita. Tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa 5 000–6000 ihmistä vuosittain.

Tupakka on merkittävä riskitekijä myös suunterveydelle. Tupakka heikentää suun puolustusjärjestelmää, aiheuttaa hapenpuutetta kudoksissa sekä heikentää verenkiertoa ja suun haavojen paranemista.

Tupakan ja alkoholin yhteisvaikutus moninkertaistaa suusyöpäriskin.

Tupakka ja suusyöpä

Tupakka ja alkoholi ovat tärkeimmät suusyövän riskitekijät. Niiden yhteisvaikutus moninkertaistaa suusyöpäriskin. Hampaiston huono kunto ja huono suuhygienia kaksinkertaistavat riskin.

Tupakka ja parodontiitti

Tupakka moninkertaistaa riskin sairastua hampaiden kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin. Tupakoijalla parodontiitti on usein vaikeampi ja se on yhteydessä tupakoinnin määrään ja kestoon.

Myös nuorilla tupakointi voi altistaa alkavalle parodontiitille.

Hampaiden kiinnityskudossairaus tupakoitsijalla

Kuvassa parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus tupakoitsijalla. Muita tupakan haittavaikutuksia: värjäytymät, karvakieli, pahanhajuinen hengitys.

Nuuskan suuvaikutukset

Nuuska sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeet. Tavanomaisella päiväannoksella nuuskan käyttäjä saa nikotiinia 3–5 kertaa enemmän kuin tupakoitsija.

Nuuskan käyttö aiheuttaa limakalvomuutoksia, ns. norsunnahkaa. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ientulehdusta ja parodontiittia.

Nuuskan aiheuttama norsunnahka

Nuuskaus altistaa syövän esiasteisille limakalvomuutoksille. Nuuskauksella ja suuontelon, nielun ja nenän alueen syövällä on yhteyksiä.

Tutustu myös Syöpäjärjestöjen tuottamiin esitteisiin Nuoret ja nuuska sekä Ungdomar och snus.

Tupakkariippuvuus

Tupakkariippuvuus voi syntyä jopa kuukaudessa muutaman savukkeen viikkovauhdilla, etenkin nuorilla, joiden aivot ovat vielä kehittymisvaiheessa.

Nikotiiniriippuvuutta mitataan päivittäisellä savukemäärällä ja sillä, kuinka pian heräämisen jälkeen sytyttää päivän ensimmäisen savukkeen.

Nikotiiniriippuvuutta voidaan mitata kahdella kysymyksellä:

Nikotiiniriippuvuustesti

Tupakoinnin lopettaminen parantaa elämänlaatua

Ei kannata lannistua, jos ei ensi yrittämällä pysty lopettamaan: lopullinen tupakasta eroon pääseminen vaatii useimmilta 3–4 yritystä!

Tupakasta irti, mitä tueksi?

Vieroituksen tukena voi tarvittaessa käyttää nikotiinikorvaushoitoja. Niitä suositellaan tupakoijalle, joka polttaa yli 10 savuketta päivässä. Nikotiinikorvaushoitoja suositellaan myös nuuskan käytön lopettamiseen.

Sähkötupakan turvallisuudesta, terveysvaikutuksista ja tehosta tupakasta vieroituksessa ei ole riittävästi luotettavaa tutkimustietoa. Sähkötupakkaa ei siksi suositella tupakoinnin lopettamisen tueksi.

Onko lääkkeistä apua?

Tupakoinnin lopettamisen tueksi suositellaan tutkitusti tehokkaita ja turvallisia keinoja, kuten nikotiinikorvaushoitoja. Reseptillä on saatavana myös vieroituslääkkeitä, joiden soveltuvuudesta voit keskustella hammaslääkärin tai lääkärin kanssa.

Muista nämä

  • Tupakalla ja nuuskalla on merkittäviä haittavaikutuksia myös suunterveydelle – kysy hammaslääkäriltäsi.
  • Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina – nikotiinikorvaushoitoja voit käyttää lopettamisen tukena, niistä on tutkitusti apua.