Hammaslääkärit ottivat kantaa potilasturvalliseen työnjakoon
Hammaslääkärit ovat nyt huolissaan pyrkimyksistä siirtää hammaslääkärien päätösvallassa ja hammaslääketieteellisen koulutuksen piirissä olevia tehtäviä muille suun terveydenhuollon ammattiryhmille kuten suuhygienisteille, joilla ei ole näiden tehtävien suorittamiseen tarvittavaa koulutusta.
Potilaan purentaelimen, hampaiston, kiinnityskudosten ja limakalvojen kliiniseen tutkimukseen ja sen perusteella tehtävään taudinmääritykseen eli diagnoosiin on koulutus ja pätevyys vain hammaslääkärillä. Kyse on potilasturvallisuudesta, korosti Hammaslääkäriliiton valtuusto kokouksessaan marraskuun lopulla.
Suun terveydenhuollon työnjako perustuu osaamiseen
Hammaslääkärin tehtäväksi on lainsäädännössä määrätty potilaan tutkiminen, taudinmääritys ja niihin perustuvan hoitosuunnitelman teko. Lisäksi hammaslääkärillä on lääkkeenmääräämisoikeus ja läheteoikeus röntgentutkimukseen.
Potilaan hoito ja tarvittavat toimenpiteet voidaan jakaa hammaslääkärin laatiman hoitosuunnitelman mukaan suun terveydenhuollon ammattilaisten kesken. Suun terveydenhuollossa moniammatillista erikoishammaslääkärin, hammaslääkärin, suuhygienistin ja hammashoitajan yhteistyötä on hyödynnetty jo pitkään.
Käynnissä olevassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa toimiva työnjako on keskeinen asia myös hoitoon pääsyn ja toimivien hoitoketjujen kannalta. Työnjaon tulee kuitenkin aina perustua kunkin ammattiryhmän osaamiseen ja olla potilasturvallista.
Hammaslääkäriliiton valtuusto kokoontui 30.11.2024.
Lisätietoja:
Henna Virtomaa, Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja, p. 09 6220 2535 (puhelu kääntyy matkapuhelimeen), @email
Jarmo Lahti, Hammaslääkäriliiton valtuuston puheenjohtaja, p. 0400 796 628, @email