
Tutustu #suunterveysteko -esimerkkeihin
Muistutamme esimerkeillä ehdokkaita – tulevia hyvinvointialue- ja kuntapäättäjiä – hammaslääkärin työn, suun terveydenhuollon ja suunterveyden merkityksestä.
Jaamme #suunterveysteko-esimerkkejä myös somessa ja kannustamme hammaslääkäreitä, ehdokkaita ja äänestäjiä jakamaan niitä edelleen sekä kertomaan myös oman alueen/kunnan esimerkkejä vinkiksi muille!
#suunterveysteko 1.
Tiedätkö sinä, milloin seuraavan kerran tapaat hammaslääkärin?
Hyvinvointialueet vastaavat suun terveydenhuollon palveluista vauvasta vaariin. Kun suun terveydenhuollon rahoitus on kunnossa, potilaat pääsevät hoitoon tarpeensa mukaan. Hammaslääkäri määrittää käyntivälin ja suunnittelee yhdessä potilaan kanssa kotona tapahtuvan hampaiden hoidon. Suun terveydenhuollon riittävät resurssit takaavat sen, että potilaiden hoitoa voidaan toteuttaa suositusten mukaisesti. Asiakasmaksut eivät saa olla hoidon esteenä.
#suunterveysteko 2.
Parannetaan hammaslääkäriin pääsyä yksityisen ja julkisen yhteistyöllä
Hyvinvointialueiden asukkaiden suun terveydenhuollon palvelut tarvitsevat julkisen ja yksityisen sektorin täyden panoksen. Julkisen puolen resurssit eivät yksin riitä hoitamaan koko väestön suunterveyttä. Siksi yhteistyö yksityisten palveluntuottajien kanssa on välttämätöntä.
Hyvinvointialueiden tulisi aktiivisesti kehittää yhteistyömalleja yksityisten toimijoiden kanssa, jotta potilaat pääsisivät nopeammin hoitoon ja saisivat oikea-aikaista hoitoa. Toimivat palvelusetelimallit ovat kustannustehokas tapa tarjota palveluita, jotka lisäävät myös potilaiden valinnanvapautta. Näin myös pienet yksityisvastaanotot voivat osallistua julkisten palvelujen tuottamiseen.
Hyvinvointialue voi hankkia palveluita, joita se ei itse pysty tuottamaan, yksityisiltä tuottajilta myös ostopalveluina. Kilpailuttamalla hankitut palvelut täydentävät suun terveydenhuollon tarjontaa ja nopeuttavat hoitoon pääsyä, mikä hyödyttää kaikkia alueen asukkaita.
#suunterveysteko 3.
Huolehditaan ikäihmisten suunterveydestä hoivatyön arjessa
Hampaiden päivittäinen harjaus on tärkeä osa ikäihmisen hoivaa. Jokaisen hoivan varassa olevan suu ja hampaat tulee puhdistaa joka päivä riippumatta ihmisen voimavaroista ja asumismuodosta. Jos omat voimat eivät riitä, puhdistuksesta huolehtii hoivan antaja – ensisijaisesti hoivaa antava ammattihenkilö, jolla on tehtävään riittävä koulutus ja osaaminen. Suunhoito tulee kirjata jokaisen ikäihmisen hoito- tai palvelusuunnitelmaan ja toteuttaa suunnitelmallisesti – joka päivä.
Hampaiden harjauksen tulee olla jokapäiväisen leivän kaltainen perusoikeus. Puhdas, kivuton ja infektiovapaa suu on jokaisen oikeus ja olennainen osa hyvää hoivaa.
Suu – pieni, mutta tärkeä!
Ehdokas: puhuthan suunterveyden puolesta!
Äänestäjä: varmistathan, että ehdokkaasi puhuu suunterveyden puolesta!
Hammaslääkäriliiton alue- ja kuntavaalitavoitteet 2025: Nyt tarvitaan suunterveystekoja!