Purentavaivojen hoito
Miten purentavaivoja hoidetaan?
Purentavaivat ovat usein lieviä eivätkä aina vaadi hoitoa. Oireiden ja hammaslääkärin tutkimuksen perusteella selvitetään, johtuvatko vaivat purentalihaksista, leukanivelistä vai molemmista. Tarvittaessa voidaan käyttää myös kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen- tai magneettikuvausta.
Hoidon tavoitteena on kipujen vähentäminen ja normaalin toiminnan palauttaminen. Hoito aloitetaan yleisimmin purentakiskohoidolla, johon usein yhdistetään potilaan tekemät säännölliset purentalihasharjoitteet.
Akuutin vaiheen jälkeen voidaan lisäksi hioa purentaa, korvata puuttuvia hampaita proteeseilla tai tehdä oikomishoitoa.
Hoito tehoaa yleensä hyvin purentaelimistön kipuihin ja toimintahäiriöihin. Syyt ovat moninaiset, ja hoitomenetelmät valitaan kunkin potilaan tarpeisiin yksilöllisesti. Purentaelimistön kliininen tutkimus kuuluu vähintään jokaiseen hammaslääkärin tutkimuskäyntiin.
Purentakiskohoitoon voidaan yhdistää myös fysioterapeutin antamaa purentalihasterapiaa.
Joskus käytetään myös lääkehoitoa. Vaikeimmissa leukanivelperäisissä ongelmissa voidaan käyttää leikkauksellisia toimenpiteitä. Tällaisia ovat leukanivelhuuhtelut, leukanivelen tähystysleikkaus ja leukanivelalueen korjausleikkaus. Joskus kyseeseen voi tulla myös leukojen keskinäistä asemaa korjaava leikkaus tai leukanivelproteesin asettaminen.
Miten purentakiskoa käytetään?
Purentakisko on tarkasti potilaan hampaiden mukaan valmistettu, yleensä ylähampaisiin asetettava irrotettava muovilevy.
Purentakisko auttaa purentalihaksia rentoutumaan, ohjaa alaleuan parempaan asentoon ja suojaa hampaita narskuttelun aiheuttamalta kulumiselta.
Purentakiskoa käytetään aluksi säännöllisesti öisin. Kiskon pitämiseen tottuu yleensä nopeasti.
Hoidon alkuvaiheessa voidaan joskus käyttää myös erikoispurentakiskoja, joissa esimerkiksi voi olla kontaktit alahampaisiin vain etuhammasalueella.