Suun alueen leikkaukset
Miksi hammas poistetaan leikkauksella?
Hammas tai sen juuri poistetaan leikkaamalla, jos se on leukaluun sisällä tai limakalvon alla niin, ettei sitä voi poistaa tavanomaisesti.
Viisaudenhampaita pitää usein poistaa leikkaamalla, koska niillä ei läheskään aina ole tilaa puhjeta normaalille paikalleen rivistön viimeiseksi hampaaksi.
Vaillinainen puhkeaminen aikaansaa tulehduksille alttiit olosuhteet hampaan ympärillä. Tulehtuneen viisaudenhampaan hoito alkaa useimmiten tulehduksen paikallisella hoidolla ja antibioottilääkityksellä. Hammas on kuitenkin yleensä poistettava tulehduksen rauhoituttua, sillä yleensä tulehdus uusiutuu.
Miten hammas poistetaan leikkauksella?
Hammas poistetaan leikkauksellisesti yleensä paikallispuudutuksessa. Leikkauksessa avataan poistettavaa hammasta ympäröivää limakalvoa, jotta poistettava hammas tai juuri saadaan näkyviin.
Usein joudutaan poistamaan myös jonkin verran luuta hampaan tai juuren ympäriltä. Etenkin takahampaat pilkotaan usein moneen osaan, jotta hammas saadaan helpommin nostettua kuopastaan.
Poiston jälkeen leikkaushaava suljetaan ompeleilla. Leikkauksen jälkeen annetaan tarvittavat omahoito-ohjeet.
Milloin viisaudenhammas kannattaa poistaa?
Viisaudenhampaan poistoa voidaan tarvita, jos hammas oireilee, tulehtuu tai jokin potilaan hammas- tai yleisterveyteen liittyvä seikka sitä vaatii.
Yleisimmin viisaudenhampaat puhkeavat 19–20 vuoden iässä. Useimmilla ne eivät puhkea enää 26. ikävuoden jälkeen. Arvioidaan, että 20-vuotiaista lähes 70 % saattaa tarvita ainakin yhden viisaudenhampaan poiston. Yleisimmin poistoa vaatii alaviisaudenhammas.
Mikä on juuren resektio?
Resektio tarkoittaa hampaan juurenpään leikkausta. Resektiota tarvitaan, jos tavanomaisella juurihoidolla ei saada juuren kärjen tulehdusta hoidettua.
Resektio voidaan tehdä myös, jos aiemmin juurihoidetun hampaan juuren kärki tulehtuu uudestaan ja paikkauksen tai kruunutuksen yhteydessä juurikanavaan asetettu nasta tai juurikanavaruuvi estää uuden juurihoidon.
Resektion vaiheet (kuvassa yllä)
1) Juurihoidettu hammas, jonka juurenkärjessä on tulehduspesäke
2) Ienläppä on avattu kirurgisesti ja luuta poistettu poralla. Pesäke on poistettu samalla ja hampaan juurenkärki katkaistu.
3) Juurenpäähän on laitettu juurentäyte ja ienläppä ommeltu takaisin paikalleen (ommel näkyvissä)
4) Parantunut tilanne
Milloin tehdään ienleikkauksia?
Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus voi olla edennyt niin pitkälle, että hoito vaatii mekaanisten puhdistus- ja antibioottitukihoitojen lisäksi leikkauksen.
Ienleikkauksen syynä voi olla myös ikenen liikakasvu, ienvetäymä tai ennen proteettisia toimenpiteitä tehtävä hampaan kiinnityskudosten muotoilu, esimerkiksi hampaan näkyvän osan pidennys.
Milloin suusta otetaan koepaloja?
Jos hammaslääkäri huomaa suun limakalvoilla normaalista poikkeavia muutoksia, niistä voidaan ottaa koepaloja, jotka lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.
Koepalat otetaan paikallispuudutuksessa, ja haavat suljetaan tarvittaessa ompeleilla.
Mitä ongelmia suun alueen leikkauksista voi tulla?
Suun leikkausten jälkeen toimenpidealueille voi joskus tulla aristusta, särkyä, turvotusta, mustelmia tai jälkivuotoa.
Esimerkiksi leikkauksellisen viisaudenhampaan poiston harvinaisia komplikaatioita ovat kieli- tai alaleukahermon vaurio tai jopa alaleuan murtuma. Leikkauksen jälkeiset ongelmat ovat yleisempiä vanhemmilla potilailla.
Toimenpiteen jälkeen potilas saa ohjeistuksen mahdollisten ongelmien varalta.