Bakteeripeitteiden ja hammaskiven poisto
Ientulehduksen eli gingiviitin hoidossa tärkeintä on huolellinen omahoito. Bakteeriplakin poistamista voi vaikeuttaa hampaiden pinnoille muodostunut hammaskivi.
Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa esimerkiksi syljen koostumus. Hammaskiveä voi muodostua hampaiden pinnoille sekä ientaskuun.
Bakteeripeitteet ja hammaskivi ylläpitävät ientulehdusta tarjoamalla karhean pinnan, johon suun bakteerien on helppo kiinnittyä. Ientulehdus puolestaan altistaa hampaan kiinnityskudossairauden eli parodontiitin puhkeamiselle.
Hammaskiven poistaminen ei onnistu kotikonstein, vaan siihen tarvitaan hammaslääkäriä tai suuhygienistiä, joka poistaa hammaskiven ja bakteeripeitteet ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumenteilla.
Jos hammaskiven poisto tuntuu kivuliaalta, limakalvot voidaan puuduttaa pintapuudutuksella. Joskus puudutetaan myös hampaat ja ikenet.
Mitä on hammaskivi?
Hammaskiveä muodostuu, kun hampaiden pinnalla olevaan bakteeriplakkiin saostuu syljen mineraaleja.
Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, jota ei saa harjaamalla pois.
Bakteeripeitteet ja hammaskivi muodostavat karhean pinnan, johon uusien bakteerien on helppo kiinnittyä.
Miten hammaskiven muodostumista voi estää tai vähentää?
Hammaskiven muodostumista voi estää huolellisella omahoidolla. Tärkeintä on pitää hampaiden kaikki pinnat puhtaina bakteeriplakista.
Muista säännöllinen hampaiden puhdistus pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla vähintään kaksi kertaa päivässä. Puhdista erityisen huolellisesti ienrajat. Hammasvälit puhdistetaan päivittäin hammasväliharjalla, harjatikulla tai hammaslangalla.
Jos ikenestä tulee verta hampaita harjatessa, puhdista vuotava alue tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys alueella vähenee, yleensä myös verenvuoto ikenistä loppuu.