Juurihoito
Miksi hammasydin tulehtuu?
Hammasytimen eli pulpan tulehduksen eli pulpiitin syynä on useimmiten hoitamaton, pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen. Syvästä kariespesäkkeestä pääsee bakteereja normaalisti steriiliin hammasytimeen.
Muita pulpan tulehduksen syitä voivat olla esimerkiksi laaja hampaan lohkeaminen, hampaaseen kohdistunut kova isku, voimakas ylimääräinen purentarasitus tai pulpaan levinnyt hampaan kiinnityskudosten tulehdus.
Hammasytimessä on sidekudosta, verisuonia ja hermoja. Pidempään jatkuneen tulehduksen seurauksena kudokset voivat tuhoutua eli mennä osittain tai kokonaan kuolioon eli nekroosiin, ja tulehdus voi levitä juuren ympäristöön.
Miten hammasytimen tulehdus oireilee?
Hammasytimen tulehdus on yleisin hammassäryn aiheuttaja. Tulehduksen alkuvaiheessa hampaassa voi tuntua sykkivää kipua, jota kylmä yleensä pahentaa. Tulehduksen pahentuessa särky on usein voimakasta ja säteilevää, ja kuuma voi pahentaa oireita. Tulehdukseen liittyy joskus myös yleisoireita, kuten kuumetta.
Joskus pulpan tulehdus voi edetä varsin oireettomasti. Silloin tulehdus voi levitä juurenkärjen ulkopuolelle hammasta ympäröivään luuhun, ja se huomataan vasta myöhemmin joko oireiden ilmaantuessa tai löydöksenä hampaiston röntgentutkimuksessa.
Miksi hammas juurihoidetaan?
Hammas pitää juurihoitaa, kun sen sisällä olevia verisuonia ja hermoja sisältävä ydinkudos on tulehtunut tai tulehduksen seurauksena mennyt kuolioon. Tulehduksen syynä on usein syvä, hampaan ytimeen asti ulottuva reikä.
Hampaan ydin voi mennä kuolioon myös silloin, jos sen verenkierto häiriintyy esimerkiksi voimakkaan ylimääräisen rasituksen johdosta, ydinkudos paljastuu hampaan lohjetessa tai hampaaseen kohdistuu voimakas isku.
Jos hampaan ytimen tulehdusta ei hoideta, tulehdus voi levitä juuren kärjen ympäristöön ja leukaluuhun.
Miten juurihoito tehdään?
Hammasytimen tulehdus hoidetaan yleensä juurihoidolla.
- Reikiintyneen hampaan ydinkudos on tulehtunut, ja juuren kärjen alueelta on tulehduksen seurauksena hävinnyt luuta, mikä on todettavissa röntgenkuvassa. Hammas tutkitaan, röntgenkuvataan ja tarvittaessa puudutetaan. Hampaan kruunuosaan porataan avaus, jotta päästään käsiksi ydinonteloon ja juurikanaviin.
- Hampaan ympärille asetetaan kumi, joka suojaa sitä syljeltä ja estää lääkeaineiden joutumista suuonteloon. Juurikanavat puhdistetaan juurihoitoon tarkoitetuilla instrumenteilla ja huuhdellaan bakteereja eliminoivilla huuhteluaineilla.
- Puhdistetut juurikanavat täytetään tarvittaessa bakteereita tuhoavalla lääkeaineella 1–3 viikon ajaksi ennen lopullista täyttöä, ja päälle tehdään väliaikainen paikka. Hammas, jossa on juurihoito kesken, halkeaa tavanomaista helpommin ja siksi sitä on varottava kovaa purtaessa.
- Hampaan juurikanavat täytetään tiiviisti kumimaisella juuritäytemateriaalilla.
- Lopuksi juurihoidettu hammas paikataan tai kruunutetaan. Tarvittaessa juurikanavaan asennetaan lasikuitunasta, jotta paikka pysyy varmemmin paikallaan. Kun bakteerit on saatu poistettua juurikanavista, paranee myös luussa oleva, tulehduksen aiheuttama muutos ja alueelle kasvaa uutta luuta.
- Joskus juurihoidolla ei pystytä poistamaan tulehdusta, vaan se jatkuu ja uusiutuu ilmeten joko hampaan oireiluna tai kroonisena tulehduksena ilman oireita. Syynä tähän on epäonnistunut bakteerien poisto juurikanavista ja niiden pääsy uudelleen juurikanaviin esimerkiksi hampaan reikiintymisen tai vuotavan paikan kautta.
Tulehduksen hoito voi vaatia useampia käyntejä. Takahampaissa on yleensä vähintään kolme juurikanavaa, joten niiden juurihoito vie enemmän aikaa kuin yksijuurisissa etuhampaissa.
Joskus tulehdus on kuitenkin edennyt niin pitkälle, että hammasta ei voi enää juurihoidolla säilyttää, vaan se on parasta poistaa.
Maitohampaan pulpan tulehdus hoidetaan joko osittaisella juurihoidolla tai hampaan poistolla.